Składniki:
- 4 całe jajka
- pół szklanki cukru
- szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10dag orzechów włoskich
Krem:
- 1 kostka masła
- szklanka mleka
- pół szklanki cukru pudru
- budyń śmietankowy
- 1 kieliszek spirytusu
- bezy do dekoracji
- garść orzechów włoskich
Masa kajmakowa:
- 3/4 kostki masła
- gotowa masa kajmakowa
- 1 kieliszek spirytusu
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesianą mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy wszystkie sypkie produkty i mieszamy.
Ciasto wylewamy do tortownicy, wysmarowanej masłem i wysyapaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C,przez około 45 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy i przecinamy przez środek.
Krem: na mleku gotujemy budyń,studzimy go i ucieramy z masłem,dodajemy cukier puder i spirytus.Mieszamy.
Masa kajmakowa: masło ucieramy na puch,dodajemy kajmak i ucieramy,pod koniec wlewamy spirytus i mieszamy.
Na spód przekrojonego ciasta kładziemy masę budyniową,na to kruszymy bezy,przykrywamy drugą częścią ciasta.
Wierzch i boki ciasta smarujemy masą kajmakową,posypujemy orzechami (można je wcześniej podprażyć w piekarniku).
Smacznego! :)
Pyszności :)!
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję upiec ;)
E. :*
Jej wygląda obłędnie!:) MNIAM!!!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs:)
ooo ja też długo szukałam tego przepisu bo też oglądałam jej program, ale niestety posiałam przepis. Aż trafiłam na twój blog, tort jest przepyszny i bardzo łatwy w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam