czwartek, 20 listopada 2014

Kruche ze śliwkami

Witajcie Kochani!♥


Ostatnio upiekłam ciasto kruche ze śliwkami. Jest to jedno z moich ulubionych. Z herbatą- duet idealny!♥




   SKŁADNIKI:
  • 3 jajka
  •  1 szklanka cukru
  •  1 kostka margaryny
  •  3 szklanki mąki
  •  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  starta skórka z cytryny
  • ewentualnie 1 lub 2 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubić z cukrem. Do mąki z proszkiem do pieczenia i z zimną, startą margaryną dodać ubite jajka, zagnieść, zrobić wałek i włożyć do lodówki na 2 godziny. 
Podzielić na 2 części, jedną dać rozwałkowaną na spód, następnie owoce lub dżem i przykryć drugą częścią ciasto. 
Piec 50 minut. Pierwsze 0,5 godziny piec w około 200 stopniach, a następnie zmniejszyć do temperatury o wysokości 160 stopni.

SMACZNEGO! ☻

9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. <3

    http://dianaashe.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog , ciasto wyglda przepysznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do czytania moich kolejny notek :)
    http://hanaundhana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :)

    Może wspólna obserwacja? Daj znać u mnie:
    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm <3 Moja babcia robi bardzo podobne ciasto i do tego herbata-uwielbiam. Jeśli będzie okazja wykorzystam przepis,ponieważ jest moim zdaniem dosyć prosty :)

    Zapraszam na mojego bloga :)
    http://jull-blooog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić tego śliwkowca.
    Wygląda pysznie! ;*

    hollyandholly1.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja babcia piecze najlepsze ciasto ze śliwkami, przez Ciebie mam na nie smaka ^^

    www.laura-ss.blogspot.com Zaobserwowałam, mam nadzieję, że mój blog również Ci się spodoba i również zaobserwujesz ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Pozdrawiam samą siebie i moje uczulenie na gluten.
    ŻARŁABYM ; ;

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny blog!:)
    http://angeluusss.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. O jejku, aż ślinka cieknie! :) Moja mama ma ten przepis, więc muszę ją nakłonić do wspólnego pieczenia :)

    http://just-be-yourself-coca.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń