piątek, 19 kwietnia 2013

Tort orzechowy

Długo szukałam łatwego przepisu na tort orzechowy.W końcu znalazłam.Oglądałam program "Ewa Wachowicz gotuje" i tam właśnie piekła go.Bardzo zachwalała ten tort,że jest bardzo łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze-niedrogi.Więc zrobiłam go,jestem z niego zadowolona! :D



Składniki:
  • 4 całe jajka
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10dag orzechów włoskich   
Krem:
  • 1 kostka masła
  • szklanka mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • budyń śmietankowy
  • 1 kieliszek spirytusu   
  • bezy do dekoracji
  • garść orzechów włoskich

Masa kajmakowa:
  • 3/4 kostki masła
  • gotowa masa kajmakowa
  • 1 kieliszek spirytusu
 
Wykonanie:
 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesianą mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy wszystkie sypkie produkty i mieszamy.
 
Ciasto wylewamy do tortownicy, wysmarowanej masłem i wysyapaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C,przez około 45 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy i przecinamy przez środek.
 
Krem: na mleku gotujemy budyń,studzimy go i ucieramy z masłem,dodajemy cukier puder i spirytus.Mieszamy.
 
Masa kajmakowa: masło ucieramy na puch,dodajemy kajmak i ucieramy,pod koniec wlewamy spirytus i mieszamy. 
 
Na spód przekrojonego ciasta kładziemy masę budyniową,na to kruszymy bezy,przykrywamy drugą częścią ciasta.
 
Wierzch i boki ciasta smarujemy masą kajmakową,posypujemy orzechami (można je wcześniej podprażyć w piekarniku).
 
Smacznego! :)
 




3 komentarze:

  1. Pyszności :)!

    Na pewno spróbuję upiec ;)


    E. :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej wygląda obłędnie!:) MNIAM!!!:)

    Zapraszam do mnie na konkurs:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo ja też długo szukałam tego przepisu bo też oglądałam jej program, ale niestety posiałam przepis. Aż trafiłam na twój blog, tort jest przepyszny i bardzo łatwy w wykonaniu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń